Święta już tuż tuż i przygotowania do nich w wielu domach ruszają pełną parą. Przygotowując się do Świąt pamiętajmy, że to co dla nas dobre, niekoniecznie jest też dla naszych zwierząt. Spożycie niektórych składników powszechnych w naszych domach często może okazać się bardzo niebezpieczne dla naszych podopiecznych. Poniżej prezentujemy kilka wybranych zagrożeń i objawy jakie mogą wystąpić po ich spożyciu:
Czekolada
-trująca nie tylko „jako taka”, ale wszystkie produkty z jej dodatkiem (ciastka, kremy, sosy, polewy, itp.)
-szkodliwość zależy od zawartości metyloksantyn – teobrominy i kofeiny. Kofeina nasila objawy zatrucia teobrominą
-w wyniku zatrucia dochodzi do pobudzenia ośrodkowego układu nerwowego, pojawiają się objawy częstoskurczu, zaburzeń rytmu serca, niepokoju, trudności z oddychaniem, wymiotów (często krwawych), biegunki, sztywności mięśni, drżeń mięśniowych, drgawek, osłabienia psa
-zdarzają się przypadki uszkodzenia nerek, śpiączki i śmierci
-im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym większa zawartość teobrominy i co za tym idzie- ryzyka zatrucia
Rodzynki i winogrona
-spożycie już 10-12 winogron na psa może prowadzić do objawów zatrucia
-początkowo objawy żołądkowo-jelitowe (biegunka, wymioty, bóle brzucha), a następnie rozwija się ostra niewydolność nerek. Mogą się pojawić: całkowity brak apetytu, osłabienie, otępienie, niezborność ruchowa
-objawy mogą się pojawić w ciągu doby, do kilku dni od spożycia
Cebula, czosnek, szczypiorek
-niebezpieczna jest cebula nie tylko surowa, ale i gotowana czy suszona
-toksyczne są zawarte nich dwusiarczki o silnym działaniu utleniającym
-objawy kliniczne są wtórne do niedokrwistości – bladość błon śluzowych, częstoskurcz, przyspieszone oddychanie, ospałość, osłabienie, biegunka, wymioty. Może rozwinąć się żółtaczka i niewydolność nerek
-po zjedzeniu czosnku u psów mogą wystąpić również objawy silnego świądu na szyi i policzkach, objaw ten jest częściej obserwowany u kotów
Pestki owoców
-przede wszystkim brzoskwiń, moreli, jabłek, wiśni
-niebezpieczne ze względu na zawartość heterozydu cyjanogennego, z którego powstaje cyjanowodór
-połknięte niepęknięte pestki stanowią jeszcze jedno dodatkowe niebezpieczeństwo – mogą spowodować niedrożność przewodu pokarmowego
-objawy zatrucia to najczęściej wymioty oraz ślinotok, może wystąpić przyspieszone oddychanie (w oddechu może być wyczuwalny migdałowy zapach), częstoskurcz, niepokój, drgawki, utrata przytomności, zapaść i śmierć
Awokado
-toksyczne nie jest samo awokado, lecz fungicid używany w uprawie tej rośliny
-objawy zatrucia to najczęściej biegunka i wymioty
Orzechy makadamia
-coraz bardziej popularne w polskich domach
-objawy zatrucia to wymioty, osłabienie, drgawki, niezborność ruchowa. Pojawiają się po 12 godzinach od spożycia, ustępują samoistnie w ciągu 2 dni
Kości
-same w sobie nie są toksyczne dla zwierząt, ale mogą spowodować śmiertelne niebezpieczeństwo w postaci niedrożności lub perforacji przewodu pokarmowego. Ostre odłamy ranią błonę śluzową i są przyczyną stanu zapalnego, natomiast gdy dojdzie do niedrożności, może dojść do pęknięcia ściany jelita.
-sprzyjają powstawaniu zaparć, objawy to trudności w oddawaniu kału, brak oddawania kału, bolesne oddawanie kału, spadek/brak apetytu, wymioty,
Żródło: „Podstawy żywienia psów i kotów. Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii” M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2013